27 Σεπ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία της  Μαρινόπουλος ΑΕ

Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας εξυγίανσης του ομίλου Μαρινόπουλου που προβλέπει τη μεταβίβαση της αλυσίδας super market σε νέο εταιρικό σχήμα υπό των έλεγχο του Σκλαβενίτη και των τραπεζών, καθώς και η αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99 για τη τελική διαμόρφωση του σχεδίου εξυγίανσης της αλυσίδας των super market, αποδεικνύουν πως θα είναι μακρύς ο δρόμος και γι αυτό απαιτείται να μη σηκώσουμε τα χέρια ψηλά αλλά να βρισκόμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η αρχική συμφωνία που υπογράφηκε είναι μέρος του σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου όπως αυτό κατατέθηκε από την εργοδοσία στο δικαστήριο με την υποχρέωση να εξειδικευτεί παραπέρα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν για τους εργαζόμενους!

Η πείρα μας διδάσκει ότι δεν υπήρχαν εξαγορές και συγχωνεύσεις χωρίς να πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι. Συνοδεύτηκαν με κλεισίματα καταστημάτων, απολύσεις και με αρνητικές αλλαγές στους όρους εργασίας των συμβάσεων εργασίας. Οι εργοδότες ακολούθησαν τη τακτική να ζητούν νέες θυσίες στο όνομα της διατήρησης της εταιρείας και των θέσεων εργασίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα από τα πολλά που υπάρχουν στον κλάδο, είναι η εξαγορά του Βερόπουλου από την metro AEBE (Παντελιάδης). Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο όμιλο σήμερα καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού, μετατίθενται από κατάστημα σε κατάστημα, απολύονται με προειδοποιητική απόλυση και τη μισή αποζημίωση, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εντατικοποίηση.   

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες, στις συμφωνίες που υπογράφουν!

Αποδεικνύεται πως εμείς οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι, να περιμένουμε από τους επιχειρηματίες να μας σώσουν. Το αν θα έχουμε όλοι τη δουλειά μας και τα δικαιώματα μας είναι δικό μας χρέος και πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό.

Το μάτι μας παραμένει ορθάνοιχτο! Όλες οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και πρέπει να βρεθούμε στη πρώτη γραμμή του αγώνα για να υπερασπιστούμε, όλοι σαν μια γροθιά, τους εαυτούς μας, τις ζωές μας, τα δικαιώματα μας. Να μη μείνει κανένας συνάδελφος άνεργος. Να μην κοιτάξουμε το ατομικό μας συμφέρον όταν συνάδελφοι μας θα βρεθούν στο δρόμο χωρίς δουλειά, θα κλείσουν καταστήματα.

Απαιτείται να έχουμε το δικό μας σχέδιο απέναντι στην εργοδοσία και σε όσους την στηρίζουν. Έχουμε και εμείς τα δικά μας στηρίγματα, τους συναδέλφους μας στον κλάδο, την αγωνιστική ενότητα όλων μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία. Είναι μαζί μας τα φτωχά λαϊκά στρώματα που στενάζουν κάτω από τον ζυγό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλέμπορων.

Όσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμη μας.



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Έχουμε τη πρόσφατη πείρα από τους αγώνες μας! Εδώ και τρεις μήνες δώσαμε μια σκληρή μάχη με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Τα διδάγματα αυτής της μάχης δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Αποτελούν οδηγό και στάση ζωής για όλους μας, για τα επόμενα μας βήματα. Συνειδητοποιήσαμε πως ακόμα και για να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας, πως για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας έπρεπε να οργανωθούμε και να παλέψουμε. Αυτό πρέπει να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.

Σπάσαμε τη στάση αναμονής, πήραμε τις τύχες στα χέρια μας!

Συγκροτήθηκαν επιτροπές αγώνα! Με τους αγώνες μας και την πίεση που ασκήσαμε καταφέραμε να πληρωθούμε, να κάνουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες μας γνωστές. Όλα αυτά έγινα κάτω από αγώνες, απεργίες και όχι με τη λογική «κάτσε φρόνιμα» και τις κλειστές συσκέψεις.

Μάθαμε να συζητάμε μεταξύ μας, συλλογικά για τα κοινά μας προβλήματα. Συνειδητοποιήσαμε τη μεγάλη ζημιά που κάνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των συναδέλφων, η στάση της ατομικής λύσης που καλλιεργεί η εργοδοσία για να μας διαχωρίσει, για να μας αποδυναμώσει και να εφαρμόζει τα αντεργατικά της σχέδια.

Προετοιμάζουν το νέο γύρο επίθεσης!

Στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μας ζητούν να κάνουμε και νέες θυσίες. Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από το παραπέρα σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ οι εργαζόμενοι θα εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Νέα και παλιά εργοδοσία εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει για αυτούς και η σημερινή κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες.

Το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς και περιλαμβάνει χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο δικαίωμα της απεργίας, αφορούν όλους μας, κάθε κλάδο. Η κατάσταση στον κλάδο του εμπορίου θα επιδεινωθεί ανεξάρτητα των εξελίξεων στη συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη. Η ζωή μας θα είναι συνεχώς στην πρέσα είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σηκώσουν ανάστημα και να αγωνιστούν. Η επίθεση που εξαπολύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μας αφορά όλους. Τώρα να εμποδίσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Δίνουμε τη πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που να προστατεύουν τους εργαζόμενους με βάση τις ανάγκες μας, για αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Βάζουμε επιθετικά τις διεκδικήσεις μας απέναντι στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αγωνιζόμαστε για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε σε όλη τη περίοδο της κρίσης. Δε δίνουμε τον κόπο και τον ιδρώτα μας δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μόνο η οργάνωση μας μπορεί να σπάσει το φόβο!
Ø  Να δυναμώσουν οι υπάρχουσες επιτροπές αγώνα, να συζητήσουν για τις εξελίξεις και τη στάση των εργαζόμενων.
Ø  Να δημιουργηθούν  νέες  επιτροπών σε περισσότερα καταστήματα.
Ø  Δυναμώνουμε το κλαδικό μας σωματείο! Ελάτε σε επαφή με το κλαδικό σας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, γίνετε μέλη του, πάρτε μέρος μαζικά στις δραστηριότητες του, δυναμώστε τους αγώνες!
Είναι ώρα να προτάξουμε τα δικά μας αιτήματα!
                                                Το Δ.Σ.