8 Μαΐ 2017

Ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση Κυριακή 7/5/2017

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες
Η κυβέρνηση ανήμερα των μεγάλων απεργιακών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλο τον κόσμο άνοιξε την πόρτα για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε, νομοθετικά την καταργεί.
Υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων για ανοιχτά καταστήματα 7 μέρες την εβδομάδα δηλαδή ασταμάτητη εντατικοποιημένη δουλειά για τους εργαζόμενους χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Αποδεικνύεται ο πιο πιστός υπηρέτης των επιχειρηματικών ομίλων. Ότι δεν πρόλαβαν να ξηλώσουν από εργατικές-λαϊκές κατακτήσεις οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή το προχωρά με σχέδιο, με σβελτάδα και επιθετικότητα.  
Όποιες και να είναι οι λεπτομέρειες της ρύθμισης που θα φέρει τελικά η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής, το «πουλόβερ» έχει αρχίσει να ξηλώνεται εδώ και χρόνια.
Εκπτώσεις κανονικές και ενδιάμεσες, εορταστικό ωράριο, τουριστικές   περίοδοι και περιοχές, λευκές νύχτες, μαύρες Παρασκευές..όλα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η ζωή μας σε λάστιχο και η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα.    
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτήν την εξέλιξη. Δηλώνουμε αγωνιστική ετοιμότητα να απαντήσουμε στη νέα πρόκληση.
Ο στόχος που προωθήθηκε με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις, υπηρετεί τη διαχρονική απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εμπορίου και όχι μόνο, για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που πάει «πακέτο» με τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, με το τσάκισμα των μισθών μας. 
Αυτά ήδη τα βιώνουμε οι εμποροϋπάλληλοι, έχουμε πείρα από τις επιπτώσεις των παραπάνω στη ζωή μας. Στον κλάδο κυριαρχεί η απλήρωτη εργασία, οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, οι κάθε είδους ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις μια μέρας, δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και σουπερ μάρκετ, τα κακοπληρωμένα ωρομίσθια.  Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.
Εμείς λέμε καθαρά ότι δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. Δεν θα επιτρέψουμε η Κυριακάτικη Αργία να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησης της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή μας. Μπαίνει επιπλέον εμπόδιο στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου.   
Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους άλλα  όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο όπως πχ το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαπλώθηκε σαν σπίθα σε κάθε κλάδο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η κατάργηση της Κυριακής εμπεριέχεται ως μέτρο στο νέο αντιλαϊκό κατάλογο των μέτρων που περιλαμβάνει η 2η αξιολόγηση και έρχεται προς ψήφιση τις επόμενες μέρες.
Είναι μέτρα που επιβάλουν συνθήκες σκλαβιάς μέσα στους εργασιακούς χώρους, νέα φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, νέο τσεκούρι στις συντάξεις. Είναι μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη έχουν ψηφιστεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και την τωρινή, ότι δηλαδή ζούμε σήμερα στο πετσί μας.
Είναι μέτρα που αποτελούν ένα ακόμα "δώρο" για τους επιχειρηματικούς ομίλους διαμορφώνοντας ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.
Η κοροϊδία της κυβέρνησης για τα δήθεν αντίμετρα ανακούφισης, τα ξεροκόμματα δηλαδή που μας πετάει αφού πρώτα μας εξαθλιώνει, και η απαράδεκτη επιχειρηματολογία περί ανάπτυξης που πρακτικά σημαίνει ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση, πρέπει να πέσει στο κενό. Είναι πλέον φανερό πως όταν μιλούν για ανάπτυξη δεν εννοούν τη βελτίωση της ζωής του λαού αλλά την προάσπιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που γίνεται με το δικό μας ξεζούμισμα.
ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το σύστημα της εκμετάλλευσης συμφωνούν στα μέτρα παρά τον σκυλοκαυγά που παρουσιάζουν. Είναι τα κόμματα που ενιαία ψήφισαν το 3ο μνημόνιο πριν 1.5 χρόνο, είναι τα κόμματα που μαζί ή χώρια έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στα 2 προηγούμενα και ετοιμάζονται από κοινού για το 4ο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού–εργοδοτικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τους ανθρώπους δηλαδή των πολυκαταστημάτων και των super market στις γραμμές μας. Είναι οι δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια, έκαναν την Ομοσπονδία σκαλοπάτι για την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα κάνουν την πάπια, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα. 
Είναι οι δυνάμεις που σήμερα πάνε χέρι–χέρι με τις ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, διαμαρτύρονται για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, διότι νοθεύεται τάχα ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Αυτός είναι ο καημός τους.  Η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων.
Γι αυτό και οδηγούν τους εργαζόμενους στην αγκαλιά και στις αυλές της μεγαλοεργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία ταύτιση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των ηγεσιών τους στους εμπόρους, που αξιοποιούν τους εργαζόμενους ως μέσο για να κερδίσουν μερίδια στην αγορά, να προστατεύσουν τα κέρδη τους.
Οι δυνάμεις στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων μαζί με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ είναι αυτές που καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και αποπροσανατόλιζαν τους εμποροϋπάλληλους και τους μικρούς εμπόρους, παρουσιάζοντας ως νίκη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την Κυριακή αργία, όταν την ίδια στιγμή ο νέος σχεδιασμός για την κατάργηση της βρισκόταν προ των πυλών. Και σήμερα μιλάνε ξανά για προσφυγές στη δικαιοσύνη. Το λέμε ξεκάθαρα: Καμία δικαιοσύνη δεν πρόκειται να δώσει οριστική νίκη πέρα και έξω από τη δύναμη και τη δράση του εργαζόμενου λαού. Με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να ξεμπερδεύουμε, να τους γυρίσουμε την πλάτη, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.
Συναγωνιστές ,συναγωνίστριες
Κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου πρέπει να συνεχίσει να συναντά την εναντίωση μας. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά σε κάθε κατάστημα, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά καταστήματα.
Σε κάθε τόπο δουλειάς είναι ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση, η αντίσταση, να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση όσων χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Απλώνουμε το χέρι σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, έμπορο, σε λαϊκές δυνάμεις  που σηκώνονται, που κάνουν βήματα στη σκέψη και στη δράση τους, που αγωνίζονται απέναντι στα λουκέτα και την εξόντωση, που κυρίως έχουν καθαρό μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια και παλεύουν συνολικά για την ανατροπή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας τους.
Δυναμώνουμε τη συμμαχία μαζί τους, βάζοντας μπροστά το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα που ούτε να το ακούσουν δε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Δυναμώνουμε την κοινή πάλη απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς, στο ασφαλιστικό.
Πάνω απ  όλα όμως είναι ανάγκη, να δυναμώσουν οι αντιστάσεις στον κλάδο, δηλαδή να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς. Αυτό σημαίνει οργάνωση, μαζικοποίηση των κλαδικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, των παραρτημάτων του.
Μόνο με αγώνα, οργάνωση και συλλογική δράση μπορούμε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς τους, να ακυρώσουμε μέτρα. Στους τόπους δουλειάς πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να αναμετρηθούμε με την μεγαλοεργοδοσία, να βάλουμε εμπόδια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, να δυναμώσει η πάλη για κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο, για να μη γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαχητικά τις επόμενες μέρες και ώρες να μην πάει καμία ώρα χαμένη.  Προετοιμάζουμε, συμμετέχουμε και κλιμακώνουμε  με τα κλαδικά και τα επιχειρησιακά μας σωματεία στην πανεργατική-πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου. Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός.
Καλούμε όλους τους εμποροϋπάλληλους στην Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την επόμενη Κυριακή 14 Μάιου στις 10:30πμ για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, την οργάνωση της πάλης.
Καλή συνέχεια!