28 Φεβ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΕΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ
ΣΤΙΣ 11:00 Π.Μ.  ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Οι εμποροϋπάλληλοι τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, μια μέρα που καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Μια μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας. Είναι και σήμερα φάρος για τις εργαζόμενες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

Σήμερα, το περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι πιο σύγχρονο από ποτέ. Σήμερα που τα δικαιώματά μας τσακίζονται το ένα μετά το άλλο από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών μας. Σήμερα που μας καλούν να συμβιβαστούμε με τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με το να πληρώνουμε από τους πενιχρούς μισθούς μας  για την υγεία μας, τα φάρμακα μας και τα εμβόλια των παιδιών μας. Να  συμβιβαστούμε με το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του καθενός μας. Να συμβιβαστούμε με το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας και την ισοπέδωση της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, του δικαιώματος μας στην ξεκούραση.

Οι εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα, στα super market, στις αποθήκες ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση : ζωή και ωράρια λάστιχο, με ένα ατελείωτο τρέξιμο, με δουλειά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με έντονη πίεση και  εξαντλητικούς ρυθμούς μέχρι λιποθυμίας, με το κυνήγι των στόχων και όλα αυτά με την απειλή της κακής αξιολόγησης! Με τη μερική απασχόληση στον κλάδο να σπάει κόκκαλα, με τους εργοδότες να μας θέλουν απίκο στη διάθεσή τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η κατάσταση  γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για όσες από εμάς έχουμε ή σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε οικογένεια αφού αυτό που για εμάς αποτελεί ευτυχία για τους εργοδότες αποτελεί μειονέκτημα στο βιογραφικό ή ακόμα και λόγο απόλυσης! Πολλές συναδέλφισσες από φόβο αναγκάζονται ακόμα και να κρύψουν την εγκυμοσύνη τους αφού ο εργοδότης θα ψάξει μια πιο «γρήγορη και παραγωγική». Ταυτόχρονα οι κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής έχουν φτάσει στον πάτο. Λόγω τις ημιαπασχόλησης που κυριαρχεί στον κλάδο πολλές γυναίκες δεν δικαιούνται καν άδεια ή επίδομα κύησης αφού δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα.  Μας κοροϊδεύουν με ψωροεπιδόματα την ίδια στιγμή που με απόφαση της Ε.Ε μπορούν να απολύουν τις εγκύους. Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους!

Την ίδια στιγμή γίνεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευρά εργοδοσίας – κυβέρνησης – Ε.Ε να αλλοιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη. Την παρουσιάζουν ως μια μέρα που η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει στον εαυτό της, να πηγαίνει για ψώνια, να βγαίνει με τις φίλες της για να ξεσκάσει. Υπάρχουν επιχειρήσεις που διοργανώνουν ολόκληρα events για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ που πριν 2 χρόνια διοργάνωσε ημέρα beaute για τις γυναίκες κάνοντας hand massage και προσφέροντας cup cakes! Αντίστοιχα πέρυσι στο εκπτωτικό κάλεσαν τις εργαζόμενες να φωτογραφηθούν όλες μαζί μπροστά από το σιντριβάνι! Στο River West είχαν εκδήλωση με ραδιοφωνικό σταθμό και καλλιτέχνες. Αυτό είναι για εκείνους το μήνυμα της 8ης Μάρτη!

Από την άλλη, υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που ρίχνουν το φταίξιμο για τη σημερινή κατάσταση στο ότι την «εξουσία την έχει το ανδρικό φύλο» και μας καλούν να «απεργούμε στο σπίτι!», λες και το ζήτημα δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων, της εργατικής τάξης,  ανδρών και γυναικών. Λες και φταίνε οι «κακοί άνδρες» που καταπιέζουν τις γυναίκες και όχι αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που μας εξοντώνει! Υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε αντιλαϊκούς νόμους και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή. Άλλωστε δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός πως η «κυρία» που καλούσε τους εργαζόμενους στα Market in να χαμογελάνε για 300€ ήταν γυναίκα!

Σήμερα οι τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλες σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας, και να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΗΜΑ! ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ! ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ!

Για εμάς ένας δρόμος υπάρχει! Αυτός του οργανωμένου αγώνα, της συλλογικής δράσης, της διεκδίκησης για καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτό φοβούνται, για αυτό κόπτονται να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, να μας διχάσουν. Οργανωνόμαστε όλοι, γυναίκες και άνδρες στα σωματεία μας, συμμετέχουμε στη ζωή και τη δράση τους.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην  εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών. Με την μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη “φυλακή” για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, που άφησαν την κόλαση του πολέμου για να βρεθούν στα κολαστήρια της Μόριας και τις νέες Αμυγδαλέζες, που έστησαν οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
ü     Κατάργηση  όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και άμεση υπαγωγή όλων αυτών των εργαζομένων στον εργοδότη που προσφέρουν εργασία. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ!
ü     Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς, διαλύουν  τις ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
ü     Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων. 
ü     Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς : Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στα ταμεία, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων. Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφάλειας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.
ü     Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο άδεια  με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.
ü     Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων.
ü      Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
ü     Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. 
ü     Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
ü     Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.
ü     Δωρεάν μετακίνηση σε απομακρυσμένα εμπορικά κέντρα με ευθύνη της εργοδοσίας από και προς τη δουλειά.

ΤΟ Δ.Σ.