3 Μαρ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό

Με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η εργοδοσία στο χώρο των supermarket αξιοποιώντας το κλίμα φόβου και την ανησυχία των πολιτών εντείνει ην επίθεση  σε βάρος των χιλιάδων εργαζόμενων στα καταστήματα  και τις αποθήκες αυτών, με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών της .

 Ήδη σε πάρα πολλά καταστήματα και αποθήκες, μέλη μας, καταγγέλλουν το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και  ρεπό, επιβάλλει10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, ασκεί πιέσεις για να πάνε οι συνάδελφοί για δουλειά στις αποθήκες την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα.

 Από την άλλη ούτε συζήτηση για μετρά ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων εκτός από γενικόλογες οδηγίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Στην πράξη κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί και οι κανόνες υγιεινής είναι διάτρητοι. Στα s/m, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος, που εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς να παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα συχνής χρήσης αντισηπτικών σκευασμάτων, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι απαγορεύουν σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν μάσκα για λόγους αισθητικής και για αποφυγή πρόκλησης πανικού!

 Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό ή την εποχιακή γρίπη, την υπερκόπωση δεν την γλυτώνουμε. Η περαιτέρω εντατικοποίηση, που ούτως ή άλλως υπάρχει λόγω του μειωμένου προσωπικού, θα επιβαρύνει επιπλέον την υγεία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουμε βιώσει στα capital controls αλλά και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης με πολλούς συναδέλφους να καταπονούν τον οργανισμό τους, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία τους και με  τα εργατικά ατυχήματα σε αυτές τις περιόδους να πολλαπλασιάζονται.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να μας ενημερώσουν για ζητήματα που χρίζουν άμεσης παρέμβασης και λήψης επιπλέον μέτρων. Να μην δεχτούν να δουλέψουν για δέκα, να απαιτήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε να μην  καταπατηθεί κανένα μας δικαίωμα, να διεκδικήσουμε την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και την δημόσια και δωρεάν υγεία.
 Απαιτούμε :

·                    Να τηρηθούν στο ακέραιο τα ωράρια των εργαζομένων.
·                    Να πληρωθούν οι επιπλέον ώρες απασχόλησης με τις ανάλογες προσαυξήσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία. Να μην γίνει συμψηφισμός με χρωστούμενες ώρες.
·                    Να εξασφαλιστεί  το 12ωρο ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών.
·                    Να διασφαλιστούν οι άδειες και τα ρεπό.
·                    Να προσλάβουν προσωπικό και να τροποποιήσουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρης(με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα)για όποιους συναδέλφους το επιθυμούν.
·                    Να ενημερωθούν με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι για την πρόληψη και προστασία από την μετάδοση του ιού.
·                    Να παρέχει στους εργαζόμενους η εργοδοσία, αντισηπτικά και σαπούνια, στο χώρο εργασίας και όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
·        Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.
·        Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
·        Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
·        Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
·        Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
·        Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
·        Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.
·        Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Το ΔΣ