13 Μαρ 2008

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ


από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"
Τσεκούρι για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σημαίνει η διάταξη του σχεδίου νόμου που μειώνει το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης στο 20%. Η μείωση μάλιστα σε ορισμένα επικουρικά ταμεία ανέρχεται στο 70% (ΤΕΥΑΦΕ - φαρμακοϋπάλληλοι), ποσοστό που οδηγεί σε μείωση της σύνταξης σε 540 ευρώ! Σύμφωνα με επεξεργασία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς (ΠΟΠΟΚΠ), η επιβολή του πλαφόν από το 2013 στις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσει σε μειώσεις που ξεκινούν από το 20% της επικουρικής σύνταξης και φτάνουν στο 69,2 στο παράδειγμα που προαναφέραμε (Αναλυτικά βλέπε Πίνακα).
Ο πίνακας αν και ενδεικτικός, είναι αποκαλυπτικός για το ισχυρό χτύπημα που δίνει η κυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, αν συνδυαστεί με τη μείωση των κύριων συντάξεων που επέρχεται παράλληλα εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου Ρέππα, στις πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες (το 2017 οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογίζονται στο 70% του συντάξιμου μισθού και στην πενταετία αντί της διετίας) η επίθεση θα έχει καταλυτικές συνέπειες. Αποδεικνύεται έτσι και η κοινή ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η επιβολή του πλαφόν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με το νόμο Σιούφα για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους - που έτσι και αλλιώς έχει επιβληθεί πλαφόν 20% - οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι «θα πληρώσουν τη νύφη».
Σε δυσχερή θέση θα βρεθούν οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ, στο επικουρικό του ΙΚΑ, όπως και οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (επικουρικό το ΤΕΑΥΕΚ) των οποίων τα Ταμεία είναι τα πιο πολυπληθή. Στο ΕΤΕΑΜ είναι σήμερα ασφαλισμένοι 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι και στο ΤΕΑΥΕΚ περίπου 200 χιλιάδες. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι ειδικά αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν και τις χαμηλότερες συντάξεις στην κύρια ασφάλιση. Η μέση κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ είναι 550 ευρώ. Και όμως σ' αυτούς τους εργαζόμενους με την εφαρμογή της διάταξης θα μειωθεί η επικουρική σύνταξη κατά 140 ευρώ ενώ στο ΤΕΑΥΕΚ κατά 205 ευρώ!