2 Μαΐ 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. 1η ΜΑΗ 2008

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε στο Σύνταγμα την 1η Μάη 2008 στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. , εναντιωνόμαστε στην προσπάθεια επικύρωσης από τη βουλή, της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης (ευρωσυνθήκης) που συμφώνησαν τον Οκτώβρη του 2007 στη Λισσαβόνα οι αρχηγοί, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητάμε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος διεκδικώντας το δικαίωμα να τοποθετηθούμε, να τοποθετηθεί ο λαός μας πάνω σε αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Επί της ουσίας, η Ευρωσυνθήκη επαναφέρει το γνωστό Ευρωσύνταγμα που αντιπάλεψαν οι εργαζόμενοι και απέρριψαν με δημοψήφισμα οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η μετονομασία του Ευρωσυντάγματος σε Ευρωσυνθήκη γίνεται για να αποφευχθεί το δημοψήφισμα και να αποτραπεί η έκφραση της μαζικής λαϊκής αντίθεσης στην Ευρωπαϊκής Ένωση που γίνεται πιο αντιδραστική με την εφαρμογή της Ευρωσυνθήκης, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει:

· Δυνάμωμα της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενίσχυση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενίσχυση των στρατιωτικών, πολιτικών και αστυνομικών παρεμβάσεων κατά των λαών.

· Περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών με την ενίσχυση και επέκταση των εξουσιών του λεγόμενου Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, γενικότερα την ενίσχυση του ρόλου των κοινοτικών οργάνων, την υπεροχή του Ευρωενωσιακού δικαίου σε σχέση σε σχέση με το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών.

· Κατάργηση του ΒΕΤΟ, για πάνω από πενήντα θέματα, προς όφελος των θέσεων των ισχυρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Δυνάμωμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τη στρατηγική που συμφωνήθηκε στη Λισσαβόνα το 2000, την οδηγία «Μπολγκεστάιν» και την λεγόμενη «ευελιξία και ασφάλεια – Ευελφάλεια» της εργασίας. Δυνάμωμα δηλαδή της επίθεσης που στοχεύει στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην πλήρη κατάργηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων, στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

· Δυνάμωμα της καταστολής, του αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας. Περιορισμό πολιτικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές και γενικότερα τις μαζικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να απαιτήσουν μαζικά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ενημέρωση του λαού και στην οργάνωση της πάλης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά της Ευρωσυνθήκης.