30 Αυγ 2012

ΚΚΕ


Παρέμβαση για υπαλλήλους σε μεγάλα εμπορικά μαγαζιά

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα τους απλήρωτους εργαζόμενους των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά, στην Επίκαιρη Ερώτηση, τονίζεται: «Στο χώρο του εμπορίου οι εργαζόμενοι δέχονται άγρια επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους από τη μεγαλοεργοδοσία, για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες τους.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν εξάλλου στη διάθεσή τους ένα βαρύ οπλοστάσιο από αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, οι οποίοι τους δίνουν την δυνατότητα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.

Πέρα όμως από τα απελευθερωμένα ωράρια, τους μισθούς πείνας κλπ., σε πάρα πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για μήνες με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Ακόμη και αυτοί οι πενιχροί μισθοί δεν δίνονται.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως η NEOSET (εμπορικό τμήμα), τα SUPER-MARKET ALIMENTA, η αλυσίδα καταστημάτων HONDOS CENTER, τα καταστήματα FOKAS, FIDEL και BENETTON όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι σε γνώση του ΣΕΠΕ, αλλά εξαιτίας του πολιτικού του προσανατολισμού που εκπορεύεται από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες, δεν παρεμβαίνει».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά τον υπουργό: «Τι μέτρα θα ληφθούν για να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και να παταχθεί το φαινόμενο των απλήρωτων δεδουλευμένων συνολικά;».