13 Νοε 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 11/11/2012

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες


Νέοι και νέες

Άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι,

συναγωνιστές αυτοαπασχολούμενοι



Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συγκρουστήκαμε με ισχυρά μονοπώλια στους τόπους δουλειάς. Αποκαλύψαμε έγκαιρα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Συμβάλλαμε στο να μην περάσει, όσο επιθυμούσαν κεφαλαιοκράτες και κυβέρνηση, η αντίληψη ότι τα μέτρα παίρνονται για τη σωτηρία της πατρίδας. Βοηθήσαμε στον ταξικό προσανατολισμό αγώνων. Έχουμε μπροστά μας ακόμα πολύ δρόμο και πολλούς αγώνες για να γίνει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δύναμη ανατροπής, δύναμη που σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά θα συμβάλλει στο γκρέμισμα των βάθρων της στρατηγικής των μονοπωλίων για να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για οικονομία με κριτήριο την ευημερία του λαού.

Ούτε βήμα πίσω από την αρχή που υπογραμμίζει ότι έξοδος από την κρίση που να υπηρετεί και τα πλουτοκράτες και το λαό δεν υπάρχει. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο παραπλανούν συνειδητά. Σπέρνουν αυταπάτες για να παθητικοποιήσουν το λαό και να τον καταστήσουν έρμαιο των καπιταλιστών-εκμεταλλευτών.

Όποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και αν εφαρμοστεί το τελικό αποτέλεσμα για το λαό θα είναι το ίδιο επώδυνο.

Για το συνδικαλιστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό είναι μονόδρομος ο αγώνας με στόχο την ανάπτυξη που θα ωφελεί το λαό και όχι τα μονοπώλια με το λαό πραγματικά κυρίαρχο χωρίς τις δεσμεύσεις της ΕΕ, με τα κλειδιά της παράγωγης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Βαδίζοντας στο δύσβατο αλλά και όμορφο αυτό δρόμο σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε λαϊκή γειτονιά, θα παλέψουμε για να ξεδοντιάσουμε τα τερατόμορφα νέα μέτρα που φέρνουν νέο όλεθρο για το λαό.

Για αυτό, να μην βρεθεί κανείς άνεργος ή απολυμένος ανυπεράσπιστος απέναντι στον εργοδότη και τους μηχανισμούς του. Να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, νερό. Με όρους ταξικής αλληλεγγύης να αγωνιστούμε να μην υπάρξει κανένας ασθενής χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα, την νοσοκομειακή περίθαλψη κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς τα αναγκαία εμβόλια. Να φροντίσουμε να έχουν όλα τα παραπάνω αυτοί που ήδη τα στερούνται. Συγκυβέρνηση και ΕΕ ομολογούν μέσα από τις προβλέψεις του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και το 2013, πράγμα που θα σημάνει τον ερχομό νέων αντιλαϊκών πακέτων μέτρων, νέες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου σαρώνουν κυριολεκτικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πετσοκόβουν τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργούν τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπάνε τα επιδόματα τέκνων και ακόμα πιο βάναυσα τα πολυτεκνικά, φέρνουν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, καταργούν τα εναπομείναντα δώρα για τους δημοσίους υπάλληλους. Ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζουν το χρόνο εργασίας στις ορέξεις της εργοδοσίας. Μειώνουν τον κατώτερο μισθό, καταργούν τις ΣΣΕ.

Τα νέα μέτρα πρέπει να ιδωθούν στο φόντο των 2,5 χρόνων λεηλασίας του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος που συντελέστηκε με αλλεπάλληλες ονομαστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αντιασφαλιστικές επιθέσεις, με την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με την ξέφρενη φορολεηλασίας των εργαζόμενων λαϊκών μαζών, με την αύξηση τιμολογίων πρώην ΔΕΚΟ και υπηρεσιών.



ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα ταμεία των κύριων συντάξεων, ενώ καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης κύριων και επικουρικών στερεί από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013. Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-15%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης ως εξής:

• 5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ

• 10% στις συντάξεις 1.500-2.000 ευρώ

• 15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ

• 20% για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.



Η μείωση γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η μείωση υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης που μένει μετά τις άλλες μειώσεις που έχουν επιβληθεί.



Ορισμένα παραδείγματα:

• Για κύρια και επικουρική σύνταξη από 1.000 – 1.500€, μείωση -5%. Π.χ. συνταξιούχοι με σύνταξη 1.001€ [701€ κύρια + 300€ επικουρική] θα έχει τις παρακάτω μειώσεις: 50€ το μήνα, άρα ετησίως 600€. Από την απώλεια δώρων στην κύρια 800€ ετησίως, από την απώλεια δώρων στην επικουρική (2Χ300= 600) 600€ ετησίως. Συνολική απώλεια: 2.000€.

• Συνταξιούχοι με σύνταξη 1.501€ (1.100 κύρια +400 επικ.) μείωση 150€ το μήνα και ετησίως 1.800€. Από την απώλεια δώρων στην κύρια 800€, από την απώλεια δώρων στην επικουρική 800€ (2Χ400=800). Συνολική απώλεια:3.400€.



Ισχυρό χτύπημα δέχονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, το οποίο 2014 θα απονέμεται μετά το 64ο έτος της ηλικίας, πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν ήδη τεθεί και αποκλείουν πολλούς. Αυτό σημαίνει ότι για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών που παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ η απώλεια θα ανέλθει στα 716 ευρώ ετησίως. Οι αγρότες με την κατάργηση των δώρων στην κύρια σύνταξη χάνουν 2 συντάξεις στο έτος.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ .

Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια. Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι στην αντιασφαλιστική απόχη χιλιάδες εργαζόμενους λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.



Η αύξηση των ορίων ηλικίας αφορά όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τέλους του 2012, με αποτέλεσμα γυναίκες και άνδρες να φορτωθούν με 2 έτη και για πλήρη σύνταξη και για μειωμένη. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι γυναίκες, αλλά και οι ανασφάλιστοι αγρότες, αφού πέρα από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης τίθενται νέα, εισοδηματικά κριτήρια που περιορίζουν τους ανασφάλιστους δικαιούχους του ΟΓΑ.



Όσες γυναίκες δεν συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2012 4.500 ένσημα και ηλικία 60 ή 55 ετών θα φορτωθούν ακόμη 5 χρόνια. Οι γυναίκες που δεν συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2012 τα 10.000 ένσημα από 1/1/2013 πάνε στα 62 και χρειάζονται 12.000 ένσημα.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από 1/1/2013 θα βγαίνουν στην σύνταξη με 12.000 ένσημα σε ηλικία 62 ετών και όσοι δεν έχουν 15ετία ή 4.500 ένσημα σε ηλικία 67 χρόνων.



Η θεμελίωση του δικαιώματος μέχρι 31/12/2012 γίνεται όταν συμπληρωθεί η 35ετία ή 10.500 ένσημα. Από 1/1/2013 θα χρειάζονται 40 έτη ή 12.000 ένσημα και ηλικία 62 ετών. Με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 15 ετών ή 4.500 ενσήμων από τα 65 πάνε στα 67 από 01/01/2013.



Για τις ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Μέχρι 31/12/12 για τη θεμελίωση του δικαιώματος αρκεί η συμπλήρωση 5.500 ενσήμων και ανηλικότητα του παιδιού. Από 01/01/2013 θα πάει με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, δηλαδή για πλήρη το 67ο έτος και μειωμένη στο 62ο έτος.



ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ.

Σε πραγματική λεηλασία εξελίσσονται οι μειώσεις στα εφάπαξ με περικοπές που φτάνουν μέχρι και τα 2/3 του ποσού που ελάμβαναν. Έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ από 1.8.2010 για όσους δεν έχει μέχρι τώρα εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος. Όπως ξεκαθαρίζεται στο πολυνομοσχέδιο, οι μειώσεις αυτές δε θα πρέπει να θεωρούνται τελικές, αφού παρέχεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα να προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις μέχρι και 35%!!! Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κατά περίπτωση μειώσεις των εφάπαξ:

• Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%

• Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%

• Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%

• Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%

• Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%

• Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%



ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Πέραν της μείωσης του 1,1% για ΟΕΚ και ΟΕΕ δρομολογούνται νέες μειώσεις κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για νέα λεηλασία συντάξεων και παροχών.



Αυξάνουν σταδιακά τις εργατικές εισφορές ξεκινώντας από τα λεγόμενα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια. Αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ για τον κλάδο ασθενείας στα 25,87 ευρώ από 14,65 ευρώ.



ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Καταργείται η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους που αφορούν ζητήματα πέραν του μισθολογικού (επιδόματα, κλπ.) και «δεσμεύονται» από αυτήν μόνο οι εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν» στο επίπεδο των 586 ευρώ μικτά και 511 ευρώ (για κάτω των 25 ετών) όπως και οι τριετίες που τους προσαυξάνουν.



Καταργείται το επίδομα γάμου που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, που σημαίνει 10% μείωση για τους έγγαμους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό. Περιορίζονται οι τριετίες για τους εργαζομένους κάτω των 2 ετών στις 2 για τους ημερομισθίους και στη 1 για τους υπαλλήλους.



Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη συμπίεση της τιμής και της αξίας της εργατικής δύναμης για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης. Διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ζωή των εργατικών και λαϊκών μαζών θα έχουν χαρακτηριστικά ολοκαυτώματος.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

α) Όλες οι διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ, πραγματοποιούνται με οδηγό την ΕΓΣΣΕ. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι «προτάσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών στις διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ και των επιχειρησιακών αφορούν μειώσεις που κυμαίνονται στην πλειοψηφία των κλάδων από 10% - 30%. Διόλου τυχαίο δεν είναι επίσης ότι μετά την ψήφιση του 4046/2012 (Μνημόνιο ΙΙ), οπότε και μειώθηκε ο κατώτερος μισθός του 2011 κατά 22% και για νέους έως 25 ετών κατά 32%, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην κυριολεξία ξεσάλωσαν, επιβάλλοντας μειώσεις μισθών σε όλους τους κλάδους.

β) Σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων, όπως των Οικοδόμων που αλλάζουν κατά κανόνα διαρκώς εργοδότη και έχει λήξει η μετενέργεια, οι μεγαλοκατασκευαστές δεν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις της ΣΣΕ εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες που εμποδίζουν το εργατικό κίνημα να δώσει την πρέπουσα απάντηση σε αυτή την επίθεση, επιδιώκοντας να ισχύσει καθολικά ο μισθός των 586 ευρώ μεικτά και 511 μεικτά για νέους μέχρι 25 ετών.

γ) Από το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται και το ύψος των επιδομάτων, όπως της ανεργίας, τα ειδικά εποχικά κ.ά., που το Μνημόνιο ΙΙ τα μείωσε κατά 22%.

δ) Από το ύψος του κατώτερου ημερομισθίου επηρεάζεται και το σύνολο των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 9/8/12: «Δεν μπορεί να υπάρχουν μισθοί 586 ευρώ και συντάξεις 1.400 ευρώ»...



ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Το 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο καταργείται, οι εργοδότες μπορούν να διευθετούν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εντατικοποιώντας την εργασία. Εφαρμόζεται σχετική οδηγία της ΕΕ, που μειώνει το χρόνο ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο βάρδιες από τις 12 στις 11 ώρες.



Ενισχύονται τα δουλεμπορικά γραφεία και οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων με την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους και την απάλειψη κάθε τυπικού εμποδίου.



ΣΥΝΘΛΙΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) ελαχιστοποιείται το κόστος απολύσεων για τις επιχειρήσεις. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων, θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται κατά 50%.



Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη η προειδοποίηση είναι ένας μήνας, από 2 χρόνια έως 5 χρόνια εργασίας, ο χρόνος προειδοποίησης 2 μήνες, από 5 έως 10 χρόνια 3 μήνες και για 10 χρόνια και πάνω ο χρόνος προειδοποίησης ορίζεται στους 4 μήνες. Αλλά και στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι εργοδότες προβαίνουν σε απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, και εδώ μειώνεται το ύψος της αποζημίωσης με δύο τρόπους. Για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται αποζημίωση άνω των 12 μισθών, για τα πρόσθετα έτη μπαίνει πλαφόν 2.000 ευρώ στις τακτικές αποδοχές.



Και το χειρότερο, με τη δημοσίευση του νόμου ο χρόνος εργασίας «παγώνει» και έτσι οι απολύσεις στο μέλλον θα υπολογίζονται μόνο με τα χρόνια εργασίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος.

Παράδειγμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης

Εργαζόμενος με μισθό 1200 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών.

Με το παλιό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 22400 ευρώ και με το νέο 19200 ευρώ δηλαδή 14,29%.



Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση .Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.



ΧΤΥΠΑΝΕ ΑΛΥΠΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα και αντικαθίστανται από ένα, ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Για τα επιδόματα τέκνων και στα πολυτεκνικά υπάρχει δραματική συρρίκνωση και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά σε μηνιαία βάση. Η όποια ενδεχόμενη αύξηση προκύπτει για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 18000 ευρώ στη κυριολεξία εξανεμίζεται από την προαναγγελλόμενη κατάργηση της φοροαπαλλαγής για κάθε παιδί των 2000 ευρώ. Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν.



ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟ ΦΟΡΟΤΣΟΥΝΑΜΙ

Πλήττονται εκ νέου μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες. Ορισμένες πλευρές της νέας αυτής επίθεσης είναι:

• Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των παιδιών.

• Η επέκταση της επιβολής της έκτακτης εισφοράς σε φορολογούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000€.

• Η επιβολή φόρου μικρής ακίνητης περιουσίας από το πρώτο ευρώ.

• Κατάργηση του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ταυτόχρονα μειώνεται η φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις.



ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ, ΑΝΑΠΗΡΩΝ, ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιβάλλονται νέα, άγρια χαράτσια για τους ασθενείς την ώρα που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων με την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.



Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ασθενής πλέον θα πρέπει από 01/01/2014 να πληρώνει:

• 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

• 25 ευρώ για την εισαγωγή του σε «νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Υπολογίζεται ότι θα αφαιρούνται από τις τσέπες του λαού μέσα από αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 120.000.000 ευρώ το χρόνο.



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχθούμε να δουλεύουμε μόνιμα για 500 και 300 ευρώ και χωρίς δικαιώματα για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων και η ΕΕ ή θα μπούμε σε νέους αγώνες για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζί με το ΠΑΜΕ για ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, στα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, στα σχολειά και στα χωριά απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ για ένα ρωμαλέο, αποφασισμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής.

Πρέπει να γίνει ακλόνητη πεποίθηση σε όλους μας ότι η εργατική τάξη δεν έχει μόνο το δίκιο με το μέρος της, τη δύναμη να το επιβάλλει αλλά και την ιστορική ευθύνη να απελευθερώσει συνολικά το λαό από το ζυγό των μονοπωλίων και την ΕΕ. Έχει την ιστορική ευθύνη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας για όλο το λαό. Αυτή η προοπτική όμως απαιτεί γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και πρωτοπόρους εργάτες-αγωνιστές αποφασισμένους να τραβήξουν κουπί σε αυτή τη ρότα.

Δεν υπάρχει διέξοδος όσο ο εργαζόμενος λαός κυριαρχείται από τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, από τη λαθεμένη άποψη ότι σήμερα οι λαοί δεν μπορούν να νικήσουν, ότι ο δρόμος που προτείνουμε για μια οικονομία όπου ο λαός θα διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει είναι λύση της "δευτέρας παρουσίας".

Αν δεν ηττηθούν αυτές οι απόψεις με τη δύναμη του κινήματος και την πείρα των αγώνων, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται χειροπόδαρα δεμένοι, θα σέρνονται στις ουρές των συσσιτίων και της ελεημοσύνης, η φτώχεια θα εξαπλώνεται παντού.

Χρειάζεται να οπλιστούμε με αντοχή, υπομονή, σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία, και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση ότι ανοίγουμε δρόμο με προοπτική το δικό μας συμφέρον.

Το μέλλον μας ανήκει. Όλοι για έναν – ένας για όλους!