19 Νοε 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ


Ο νόμος που συγχωνεύει τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑ αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι των αντιασφαλιστικών πολιτικών όλων των προηγούμενων χρόνων. Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες, μαζί με την ΕΕ προχωρούν, μέσα και από αυτή τη συγχώνευση, στους στόχους τους, που είναι:

• Το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, που συμπληρώνουν τις κατά κανόνα

πενιχρές κύριες συντάξεις.

• Η δημιουργία επαγγελματικών Tαμείων.

• Η απόσυρση του κράτους και τυπικά από τη συγχρηματοδότηση της Κοινωνικής

Ασφάλισης και η παραπέρα είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

• Η σταδιακή απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

• Η παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

• Η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.



Με την «ενοποίηση» θέλουν να ξαναμοιράσουν ελλείμματα και πλεονάσματα των επικουρικών ταμείων και να μεταθέσουν χρονικά τα προβλήματα ρευστότητας που η αντεργατική πολιτική και η καπιταλιστική κρίση δημιούργησαν. Εξισώνουν προς τα κάτω συντάξεις και παροχές. Μετατρέπουν την επικουρική σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου - συμπλήρωμα της λεηλατημένης κύριας σύνταξης, μέχρι να την καταργήσουν πλήρως.





Τα σχέδιά τους αυτά μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους!





Είμαστε, όμως, κατηγορηματικά αντίθετοι και στην «εναλλακτική πρόταση» για την «ανεξαρτησία» των επικουρικών Ταμείων μέσα από τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, την οποία προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση μη ένταξης στο ΕΤΕΑ μέχρι τις 31/12/12. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ πρωτοστατούν σε ορισμένους κλάδους, προβάλλοντας σαν ασπίδα προστασίας τη μετατροπή των επικουρικών Ταμείων σε ΝΠΙΔ. Για άλλη μια φορά, με τη στάση τους, βάζουν εμπόδια στους αγώνες και διευκολύνουν την εφαρμογή αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Ένα Ταμείο - ΝΠΙΔ δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε δικαιώματα, ούτε συντάξεις, μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, επειδή:

1. Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται. Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζόμενων και να μειώσουν τις συντάξεις - παροχές.

2. Τα αποθεματικά μειώνονται με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων. Στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ θα μπει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των «επενδύσεων» σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στα αποθεματικά, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.

3. Το υπάρχον προσωπικό του κάθε Ταμείου είναι πιθανό να μεταφερθεί στο ΕΤΕΑ, άρα το νέο Ταμείο - ΝΠΙΔ θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή νέου προσωπικού.

4. Το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το νόμο 4052 του 2012 (άρθρο 42, παρ. 4), θα προσδιορίζεται με ενιαίο τρόπο και στο ΕΤΕΑ και στα ΝΠΙΔ. Τα εφάπαξ ήδη μειώνονται δραματικά με σχετική οδηγία.



Η απότομη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και τα τεράστια διαχειριστικά αδιέξοδα του συστήματος θα φέρουν νέα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα για τη διάσωση και τη διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Ο κίνδυνος να συρρικνωθούν εκ νέου και απότομα οι συντάξεις είναι ορατός.



Το ζήτημα, επομένως, του ασφαλιστικού είναι πάνω από όλα ταξικό-πολιτικό και όχι λογιστικό. Για το συνδικαλιστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, γνώμονας της πάλης των εργαζόμενων και των συνταξιούχων είναι οι δικές μας ανάγκες με βάση και τις δυνατότητες που δημιουργεί ο τεράστιος πλούτος που εμείς παράγουμε. Εμείς χρηματοδοτούμε τα Ταμεία μας, είτε με τις εργατικές εισφορές, είτε με τις εργοδοτικές, είτε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης.



Η δική μας προοπτική είναι: ένα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των κλάδων πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους.



Στα πλαίσια αυτά και στο βαθμό που το ΕΤΕΑ θα αποτελεί κρατούσα πραγματικότητα, θα παλέψουμε για το συντονισμό των εργαζομένων όλων των κλάδων με τους παρακάτω στόχους πάλης:

• Κανένα δικαίωμα να μη χαθεί. Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί. Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

• Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

• Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

• Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

• Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες, μειωμένα κατά 5 χρόνια αντίστοιχα στα Βαρέα Και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα Ασφαλιστικά Ταμείων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.





ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2012





ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α΄ & Β΄ ΒΑΘΜΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ BOEHRINGER- INGELHEIM HELLAS A.E.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ L’OREAL HELLAS

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Φ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ»



Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ- ΙΘΑΚΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ

ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΖΕΡΒΟΣ ΤΑΣΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΕΑΙΤ