8 Απρ 2013

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ 2013




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Συγκυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα κλιμακώνουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος μας, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Όποια κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων ισχυρίζεται ότι τα βάρβαρα μέτρα εξαθλίωσης του λαού παίρνονται για την αντιμετώπιση του χρέους. Σε αυτή την εκτίμηση υπάρχει ενιαία στάση και ενότητα είτε αυτή λέγεται Ομπάμα ή Μέρκελ, Σαμαράς ή Βενιζέλος, Κουβέλης ή Τσίπρας. ‘Όσο θα βαφτίζουν την οικονομική καπιταλιστική κρίση ως κρίση χρέους. Όσο θα αναγνωρίζουν το χρέος ή θα το διαχωρίζουν σε επαχθές και μη θα έχουμε δανειακές συμβάσεις, συνέχεια στα βάρβαρα μέτρα και νέα μνημόνια.

Οι εξελίξεις στον κλάδο μας αυτό επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση εμπορίου τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν 93.800 θέσεις εργασίας στο εμπόριο, με αποτέλεσμα η απασχόληση στον κλάδο να πέσει κάτω από τις 700.000 θέσεις και να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1998. Μέσα στο 2011 και το πρώτο μισό του 2012 έκλεισαν κατά προσέγγιση 68.000 μαγαζιά. Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που απολύθηκαν δούλευαν με πλήρη ωράρια ενώ παρουσιάζεται αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας. 8/10 άντρες και 6/10 γυναίκες που έχασαν την δουλειά τους ήταν ηλικίας κάτω από 40 χρονών. Επίσης στο σύνολο αυτών που έμειναν χωρίς δουλειά στο εμπόριο ποσοστό 30% ήταν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι από 2-6 μήνες εκτιμώνται ότι υπερβαίνουν ήδη τις 100.000. ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ που έκλεισαν, ΝΕΟΣΕΤ έκλεισε, ΦΩΚΑΣ, ΜΠΕΝΕΤΟΝ, ΦΙΝΤΕΛ, ΧΟΝΤΟΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. Από στοιχεία του ΣΕΠΕ, η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει το 30%, ενώ γενικεύεται η εκ περιτροπής εργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Θα υπάρξει ένταση της επιθετικότητας της εργοδοσίας και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΣΕΒ ήδη έχει απαιτήσει από την κυβέρνησης την κατάργηση του κατώτερου μισθού και επίσης η μεθόδευση για την κατάργηση της Κυριακής αργίας θα έχει ως αποτέλεσμα την φθηνή εργατική δύναμη που θα είναι στη διάθεση των εργοδοτών 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η Σ.Σ.Ε που υπέγραψε η ΟΙΥΕ το καλοκαίρι με μειώσεις μισθών από 6 έως 18% ουσιαστικά διευκόλυνε και τους εργοδότες να προχωρήσουν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε μαζικές απολύσεις και στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με μισθό 511 ευρώ μικτά σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ.

Η γενίκευση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης είναι όσα χαρακτηρίζουν τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων σήμερα. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι κατάφεραν το προηγούμενο χρόνο να παρουσιάσουν συνολικό μικτό κέρδος ύψους 2,1 δις ευρώ, το οποίο μάλιστα ήταν αυξημένο κατά 0,38% σε σχέση με το 2011.

Ως παράδειγμα να αναφέρουμε στο χώρο των τροφίμων που επικρατούν ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, MAKRO CASH AND CARRY AE με επενδύσεις τους με νέα καταστήματα, με πόλεμο προσφορών στις τιμές των εμπορευμάτων, με επικράτηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και τη LIDL που μπαίνει στην

αγορά με ελληνικής προέλευσης προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που μάλιστα εξάγει και σε άλλες χώρες.

Αυτοί λοιπόν οι όμιλοι έχουν κέρδη ύψους 2,1 δις ευρώ και την ίδια ώρα απολύουν μαζικά εργαζόμενους και μειώνουν μισθούς των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης.

Η εταιρεία ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ που έχει άνοιγμα στην αγορά στα Βαλκάνια έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους σχεδόν 3 μήνες.

Η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ που κλείνει καταστήματα εδώ στα Βαλκάνια ελέγχει συνολικά 860 καταστήματα.

Αντίστοιχα τα πολυκαταστήματα ATTIKA-IKEA-PRAKTIKER-LEROY MERLIN-JUMBO-MALL δεν υφίσταται καμία ζημιά στα κέρδη τους λόγω της κρίσης αλλά ο χορός των μαζικών απολύσεων και των μειώσεων μισθών καλά κρατάει.

Όλα τα παραπάνω συνάδελφοι μας οδηγούν σε συμπεράσματα, ότι δεν ευθύνεται ο καζινοκαπιταλισμός, τα golden boys, οι κλέφτες, τα λαμόγια, τω νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και καπιταλιστικό κέρδος η αιτία των κρίσεων και της βαρβαρότητας στην οποία ζούμε.

Και σήμερα εάν η πάλη του κάθε σωματείου δεν αμφισβητεί την ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της το καπιταλιστικό κέρδος, τότε το σωματείο αυτό δεν διεξάγει ταξικό εργατικό αγώνα , προδίδει τα εργατικά συμφέροντα.

Η εμπειρία από τα βάρβαρα μέτρα και την εξέλιξη της κρίσης στον κλάδο μας αποδεικνύει πια γραμμή μέσα στο εργατικό κίνημα, πια στρατηγική δικαιώθηκε βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και ποια γραμμή έσερνε τους εργαζόμενους στο άρμα των μονοπωλίων, ποια γραμμή προσπαθούσε να οργανώσει την αντεπίθεση των εργαζομένων και ποια λέρωνε τη συνείδηση των εργαζομένων ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις από τη οπτική του εργοδότη.

Ποια γραμμή πάλευε και παλεύει για τον απεγκλωβισμό του εργατικού κινήματος από τα φανταχτερά συνθήματα της ανταγωνιστικής Ελλάδας, από το μασκάρεμα του καπιταλισμού ώστε να γίνει ανθρώπινος, από το δρόμο του εφικτού, των συμβιβασμών των υποχωρήσεων ώστε να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων.

Σε αντίθεση με την αντιμνημονιακή ρητορεία των δυνάμεων της ταξικής συνεργίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού που ότι αντιλαϊκό-αντεργατικό έχει γίνει νόμος τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.

Οι θυσίες και οι κοινωνικοί διάλογοι κατά της περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν οδήγησαν στα χρυσά κουτάλια και αυτό πρέπει να αποτελέσει πείρα σήμερα για τους εργαζόμενους για να μην την ξαναπατήσουν .

Αποδείχτηκε στην πράξη πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν βρίσκεται στη ίδια όχθη με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.



Την διετία που πέρασε με ευθύνη και πρωτοβουλία του συνδυασμού μας, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΔΑΣΕ), που είναι πλειοψηφία του Δ.Σ δώσαμε μάχες πάνω στην γραμμή της σύγκρουσης με την εργοδοσία και της ρήξης με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Δώσαμε μαζί με εσάς τη μάχη στα LIDL, στα CARREFOUR, στα PRAKTIKER, στο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, στο ΑΤΤΙΚΑ, στο NOTOS GALLERIES, στα ΙΚΕΑ, στο FOKAS, στα Σούπερ Μάρκετ ΔΟΥΚΑΣ, EXTRA, MARKET IN σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους εργασίας.



Με τη συμμετοχή σας προσπαθήσαμε να αναχαιτίσουμε απολύσεις, δυσμενείς μεταθέσεις, δυσμενείς μεταβολές στην εργασιακή μας σχέση, μειώσεις μισθών, αγωνιστήκαμε για να σπάσουμε την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας.

Είμαστε μαζί στις απεργιακές φρουρές, στα συλλαλητήρια, στις πορείες, στις καταλήψεις, ενάντια στη μεθόδευση της τρικομματικής κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Παρότι ο αρνητικός συσχετισμός δεν επέτρεψε την παρεμπόδιση των μέτρων, χωρίς τη συμμετοχή σας στην οργάνωση της πάλης, χωρίς την αμφισβήτηση των επιλογών της εργοδοσίας που επιδρούν στη ζωή μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , μαζί με το Π.Α.ΜΕ είχε παρουσία για κάθε πρόβλημα, δεν λείψαμε από κανέναν αγώνα.

Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, προχωρήσαμε μπροστά, με εμπιστοσύνη οργανώνοντας την πάλη όχι μόνο μέσα στον χώρο εργασίας αλλά και με την δημιουργία επιτροπής ανέργων, με παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στις εφορίες ενάντια στα χαράτσια και στην φοροληστεία, παρουσία σε κάθε μετερίζι αγώνα, σε κάθε κλάδο, δηλώνοντας την ταξική μας αλληλεγγύη και με πρακτικό τρόπο όπως στον αγώνα των χαλυβουργών που πέρα από την καθημερινή παρουσία μας, τα Δ.Σ των επιχειρησιακών σωματείων ΚΑΡΦΟΥΡ και ΛΙΝΤΛ μαζί με συναδέλφους μας μάζευαν τρόφιμα για τους χαλυβουργούς.

Μαζί με τους εργαζόμενους στο Σ.Μ ΔΟΥΚΑΣ δημιουργήσαμε το επιχειρησιακό τους σωματείο, μαζί με τους εργαζόμενους στα Σ.Μ ΕΞΤΡΑ δημιουργήσαμε την επιτροπή αγώνα. Υιοθετούμε και στηρίζουμε αταλάντευτα το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους σύγχρονους ταξικούς αγώνες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

Δίνουμε όλες μα στις δυνάμεις για να κερδίσει έδαφος στην συνείδηση περισσότερων εργαζομένων η αντίληψη ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, ο ένας δρόμος ενισχύει τα μονοπώλια, ο άλλος δρόμος τα κοινωνικοποιεί.

Ο ΣΕΑ με τη δράση του ξεσκέπασε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) που είναι πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που με την στάση τους και τις υπογραφές τους έχουν βοηθήσει στην υλοποίηση της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων και του μνημονίου στους χώρους δουλειάς, στους εργαζόμενους προσπαθούν να εμφανίζονται ως αγωνιστές, ακομμάτιστοι, ανεξάρτητοι, αυτόνομοι, αντιμνημονιακοί.

Αλλάζουν πρόσωπα, ονομασίες αλλά η στρατηγική τους είναι ίδια. Συνεργασία με τους εργοδότες και αντι-Π.Α.ΜΕ μέτωπο. Αυτές οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις αφού υπέγραψαν κλαδική σύμβαση με μειώσεις μισθών, δημιούργησαν ένα διασπαστικό πανελλαδικό σωματείο (ΠΑΣΥΕ), για να το στρέψουν ενάντια στον ΣΕΑ και να το παρουσιάσουν ως αντιπροσωπευτικό στην συνδιαλλαγή τους με την εργοδοσία, μοιράζοντας μάλιστα και διαφημιστικά χαρτάκια ως ΠΑΣΥΕ γράφοντας από κάτω το εξής, λεφτά υπάρχουν, μπορείς να πάρεις τα χρήματα που δικαιούσαι, αρκεί να τα διεκδικήσεις.

Αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ιδιωτικοποίησαν το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στα Σ.Μ υλοποιώντας ως πρωτοπόροι την κυβερνητική εντολή για κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με άμεση επίπτωση στους χιλιάδες εργαζόμενους, την μείωση κατά 32% της επικουρικής σύνταξης, ακόμα και για αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι. Επίσης στο καταστατικό του ιδιωτικοποιημένου πλέον ταμείου αναφέρεται ότι δεν εγγυώνται καμία σύνταξη.

Μετά από υπόδειξη των εργοδοτών αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ξανά απέκλεισαν την ΔΑΣ από το προεδρείο της Ομοσπονδίας, παρότι η ΔΑΣ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στο συνέδριο της ΟΥΙΕ, απαιτώντας από την ΔΑΣ να δηλώσει υποταγή στις αντεργατικές τακτικές

τους. Επιλέξαμε εκτός προεδρείου και με τους εργαζόμενους μαζί, παρά στο προεδρείο με όρους υποταγής στους εργοδότες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου να συμμετέχουν στις εκλογές ώστε από καλύτερη θέση να αγωνιστούμε για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα.

Δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα της εργατικής αριστοκρατίας, που θα είναι απεργοσπαστικό και θα υπονομεύει κάθε κινητοποίηση, δεν έχουμε ανάγκη από δυνάμεις σαν την Χ.Α που εχθρεύονται την ταξική πάλη, διασπούν την εργατική τάξη καλλιεργώντας τον ρατσισμό, υπερασπίζονται την εργοδοσία, δεν έχουμε ανάγκη από την μεταμόρφωση της ΠΑΣΚΕ και άλλων πρώην στελεχών της που δημιούργησαν μια νέα παράταξη με την επωνυμία ΕΜΕΙΣ, και βγάζουν κορώνες περί αυτονομίας και αποδέσμευσης από το ΠΑΣΟΚ, κορώνες ψεύτικες και υποκριτικές. Παραμένουν στρατευμένοι στον ίδιο δρόμο.

Δεν έχουμε ανάγκη από δυνάμεις όπως της Αυτόνομης Παρέμβασης που εμφανίζονται ως ανεξάρτητες και αντιμνημονιακές την ίδια ώρα που αντιστρατεύονται οποιαδήποτε οργανωμένη δράση μέσα στους χώρους εργασίας, που χαιρετίζουν και επιδοκιμάζουν τα κινήματα των αγανακτισμένων, που στις πλατείες πέταγαν όπως έλεγαν το κομματικό τους καπέλο και φόραγαν το καπέλο του ακομμάτιστου, του ανεξάρτητου. Τελικά τι έδωσε η πλατεία; Εκτόνωση, απογοήτευση και φόβο.

Έχουμε διαχωρίσει από νωρίς την θέση μας απέναντί τους και με σύνθημα, καμία θυσία για την πλουτοκρατία, επιδιώκουμε την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με δράση από τα κάτω καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας.

Η μη συμμετοχή μας στις εκλογές του σωματείου θα ωφελήσει την εργοδοσία στα σχέδια της για κατάργηση του κατώτερου μισθού, κατάργηση της Κυριακής αργίας, κατάργηση του κοινωνικού και δημόσιου φορέα της ασφάλισης, ένταση της τρομοκρατίας κρατικής και εργοδοτικής.

Η μη συμμετοχή θα δώσει αέρα στα πανιά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η μαζικοποίηση του σωματείου θα ενισχύσει και την συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους του εμπορίου για κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια των μονοπωλίων για 24ωρη λειτουργία του εμπορίου, για κατάργηση της Κυριακής αργίας, για βαριά φορολογία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Κάντε τις εκλογές του σωματείου μας, πράξη αντίστασης και αντεπίθεσης.

Το Δ.Σ με ομόφωνη απόφαση προτείνει οι εκλογές να γίνουν στις εξής ημερομηνίες, 16,17,18,19,20,21,22,23 Απρίλη εδώ στα γραφεία του ΣΕΑ ( 1 κάλπη κεντρική ΣΕΑ) και ώρες 11 το πρωί με 7 το απόγευμα, για όλες τις ημέρες των εκλογών.

Η Ε/Α Γ.Σ να αποφασίσει ότι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως είναι τα εξαντλητικά ολοήμερα ωράρια εργασίας και οι συνεχείς εναλλαγές στις βάρδιες των εργαζομένων, αν χρειαστεί θα γίνει και παράταση των εκλογών.

Ενισχύουμε με την ψήφο μας το σωματείο μας για να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις:

• Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. 35ωρο-7ωρο-5θήμερο,νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

• Γιατί αγωνίζεται σταθερά να γίνει πράξη αυτό που λέει και το καταστατικό του σωματείου μας να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια οργάνωση της κοινωνίας τέτοια που να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργαζομένων.

• Γιατί αμφισβητούμε την ασυδοσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου να καθορίζουν την ζωή μας, για να κτίσουμε την κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία.

Για τις ημέρες των εκλογών απαραίτητα η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας.

Η Πρωτομαγιά είναι για την εργατική τάξη, σε παγκόσμιο επίπεδο ημέρα απεργίας.

Η Γενική Συνέλευση να πάρει απόφαση για συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της Πρωτομαγιάς που πέφτει φέτος τη Μεγάλη Τετάρτη.



Η εισήγηση στο Δ.Σ. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία – 3 κατά ΠΑΣΚΕ.

Η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση.