7 Ιουλ 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ
ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  καλεί κάθε συναδέλφισσα  και συνάδελφο να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση να  μην  εφησυχάσει από τις όποιες παραπλανητικές προσπάθειες κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, της μεγαλοεργοδοσίας ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πέρασαν.   
Η επικείμενη συμφωνία λίγες ώρες μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έγινε κοινός στόχος όλων των δυνάμεων της αστικής τάξης της χώρας , των αστικών κομμάτων και των μεγαλοεργοδοτών επιβεβαιώνοντας τον κάλπικο  και παραπλανητικό χαρακτήρα στο ερώτημα που τέθηκε εξαρχής στον λαό από την Κυβέρνηση. Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι και μεταφράστηκαν σαν λαϊκή εντολή για νέα επώδυνα μέτρα που είναι αναπόφευκτα όπως ισχυρίζονται απροκάλυπτα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των αστικών κομμάτων. Η «αξιοπρέπεια» και η «περηφάνεια» έγινε ανάγκη για εθνική ενότητα, «σύνεση» και ομοψυχία. Επιβεβαιώνεται ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα  στόχος ήταν μια  άνευ  προηγούμενου προσπάθεια  τρομοκράτησης και εκβιασμού των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η επίθεση αυτή  βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα για να  επισφραγίσει τα νέα επώδυνα μέτρα σαν αναπόφευκτα και αναγκαία .
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στο εμπόριο,
Τα  μέτρα  που θα  έρθουν θα  είναι πιο σκληρά για  την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή προσπάθεια  για  επιβίωση.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην  υποχωρήσουν  στους εκβιασμούς , να  μην κάνουν πίσω από τα δικαιώματα  και τις διεκδικήσεις τους.
Ήδη κομμάτι των μεγαλοεργοδοτών στο εμπόριο μέσα από την ΕΣΕΕ διεκδικούν  από την Κυβέρνηση πλήρες σάρωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος θέτοντας το σαν όρο για την επικείμενη συμφωνία. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Κορκίδη απευθυνόμενος στο Πρωθυπουργό :  ¨Στο πλαίσιο αυτό, σας προτείνουμε να καλέσετε άμεσα τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους εργοδοτών και εργαζομένων και να συμφωνήσετε μαζί μας,  ένα κοινωνικό συμβόλαιο, πριν φύγετε για τις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτείτε με τους ευρωπαίους εταίρους τη σωτηρία της χώρας μας.¨
Η επιδίωξη τους αυτή εκφράστηκε στον κλάδο μας  και την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα  όπου η εργοδοσία    ξεσάλωσε, βρήκε για  μια ακόμα  φορά  την ευκαιρία  να  ξεδιπλώσει  άγρια  επίθεση στους εργαζόμενους   καλώντας  τους  :
·         Να αναστείλουν τα  ρεπό και τις άδειες τους κυρίως στα Σούπερ Μάρκετ.
·        Να πάρουν υποχρεωτικά ρεπό και άδειες, ή  να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών, απειλούν ότι δεν θα καταβάλουν μισθούς ή θα δώσουν ένα μικρό μέρος αυτών.
·         Μέσα από meetings και ανακοινώσεις καλούν τους εργαζόμενους να συνταχθούν κάτω από τα δικά τους συμφέροντα για την  εξασφάλιση της δικιάς τους κερδοφορίας.
·        Απειλούν ότι αν δεν συνεχιστεί   η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας τα καταστήματα θα κλείσουν, θα πάρουν τα κεφάλαια τους και θα φύγουν.
·        Αξιοποιούν τις εξελίξεις για να πάρουν πίσω  όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στους εργαζόμενους  μέσα σε μια μέρα.
·        Λένε ψέματα όταν καθησυχάζουν με το πρόσχημα  ότι όταν ομαλοποιηθούν  οι συνθήκες για  την οικονομία  η κατάσταση θα  γίνει καλύτερη για τους εργαζόμενους .
Παράλληλα  είναι φανερό ότι μέσα  σε αυτές τις συνθήκες όχι μόνο δεν βγαίνουμε όλοι χαμένοι , εργαζόμενοι και εργοδότες , αλλά  κάποιοι επωφελούνται. Παράδειγμα  στον κλάδο μας είναι το μεγάλο κεφάλαιο  στα  Super Market  που από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και μετά καταγράφει τεράστια αύξηση κερδών  αξιοποιώντας το κλίμα πανικού και τρομοκράτησης που καλλιεργήθηκε .Επωφελήθηκαν από την  άμεση ανάγκη του λαού να εξασφαλίσει  τα  τρόφιμα και τα  είδη πρώτης ανάγκης. 
Είναι αυτό το κομμάτι του κεφαλαίου , η  εργοδοσία στα  Super Market(πχ Σκλαβενίτης) που πριν λίγες μέρες ζητούσε τα εύσημα γιατί  εκπλήρωσε την βασική της υποχρέωση ,να  καταβάλει δηλαδή τον μισθό χωρίς καθυστέρηση στους εργαζόμενους.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Μην τους επιτρέπεις να σε εκβιάζουν, να σε τρομοκρατούν, να σε φοβίζουν, να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση σου, να κλέβουν τον ιδρώτα σου.
Πρόταξε τις δικές σου ανάγκες και αιτήματα. Για ότι συμβαίνει στο χώρο εργασίας σου αμέσως έλα σε επαφή με το κλαδικό σου σωματείο.
Δυναμώνουμε το σωματείο μας, οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα μας.  
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας . Δεν θα επιτρέψουμε κανένας εργαζόμενος στο εμπόριο, άνεργος , εργαζόμενος σε οποιονδήποτε κλάδο να μείνει μόνος και αβοήθητος μπροστά στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας με υποστηριχτές την Κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα. Συγκροτούμε επιτροπές αγώνα,  επιτροπές  αλληλεγγύης στον κλάδο, στα Super Market ,σε κάθε τόπο δουλειάς , μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις λαϊκές επιτροπές στη γειτονιά  να διασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα μπροστά σε όποια προσπάθεια κερδοσκοπίας στα είδη πρώτης ανάγκης, μέσα από ενδεχόμενο ανατιμήσεων και ιδιαίτερα στα βασικά είδη τροφίμων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
·        Να διασφαλίσει την πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων.
·        Να διασφαλίσει πλήρως την παροχή Υγείας και φαρμάκων, χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
·        Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
·        Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
·        Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
·        Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων.
Αρκετά ματώσαμε! Αρκετά πληρώσαμε! Οι ζωές μας δεν σηκώνουν άλλα μέτρα, οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν.
Δεν θα  γίνουμε συνένοχοι  στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική τους!

ΤΟ Δ.Σ.