3 Οκτ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, στηρίζει την πρωτοβουλία για αγωνιστική διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) δηλαδή, αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, αποκατάσταση συγκροτημένων δικαιωμάτων για τους όρους δουλειάς που βελτιώνουν και ανακουφίζουν την ζωή των εργαζομένων.
Το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων ήταν και παραμένει ένα μεγάλο μέτωπο ταξικής αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το υπηρετούν.
Στην ιστορία της ταξικής πάλης, το εργατικό κίνημα κατέγραψε κατακτήσεις και νικηφόρα αποτελέσματα, αλλά και το κεφάλαιο ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων προς τα κάτω, γιατί αυτός ο στόχος συνδεόταν άμεσα με τη διασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας του.
Στην κατεύθυνση αυτή, σταθερά προσπαθούσε και πολλές φορές πετύχαινε να ακυρώνει στην πράξη κατακτήσεις που βελτίωναν το μεροκάματο, τους όρους δουλειάς και ασφάλισης, ανεξάρτητα αν αυτά τελικά έπαιρναν τη μορφή νόμων του κράτους.
Στις σημερινές συνθήκες, κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και με βάση το νομικό πλαίσιο των εκάστοτε κυβερνήσεων, που καταργεί της συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι απώλειες που έχουμε υποστεί οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και στον κλάδο μας, είναι τεράστιες. 
Συγκεκριμένα:
·             Όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2012 αμείβονται με την  Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των 586 ευρώ μικτά,  όταν η κλαδική μας σύμβαση το 2011, κατοχύρωνε ως κατώτερο μισθό τα 918 ευρώ ανεξαρτήτου ηλικίας, δηλαδή αμείβονται με 332 ευρώ λιγότερα. Αυτό αφορά μόνο τους 8ωρους άνω των 25 ετών. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η Εθνική Συλλογική Σύμβαση ορίζει ως κατώτατο μισθό τα 511 ευρώ μικτά δηλαδή η μείωση έφτασε στο 32%
·             Όσοι είχαν προϋπηρεσία, με επιβολή ατομικών συμβάσεων από την εργοδοσία έχουν υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 60% αφού και αυτοί στη καλύτερη των περιπτώσεων παραμένουν 8ωροι με 586 ευρώ μικτά.
·             Κύριες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο κλάδο είναι το 6ωρο, το 4ωρο, συμβάσεις 12ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης, το ωρομίσθιο, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, τα  5μηνα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.
·             Η μείωση των μισθών οδήγησε σε μείωση των υπερωριών, στην απλήρωτη υπερωρία με τον εργαζόμενο να λαμβάνει αντί αμοιβής, ρεπό που στην πλειοψηφία ούτε αυτά δίνονται.
·             Αυξήθηκε από 2 μήνες σε 1 χρόνο δουλειάς το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αξιοποιούν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα δώσουν ποτέ αποζημίωση στον εργαζόμενο.
·             Η συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του. Η μείωση αυτή φτάνει στο 21%.
·             Η εκ περιτροπής εργασία, η διευθέτηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση αξιοποιούνται σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρου, Σ/Μ, πολυκαταστήματα και αποθήκες.
·             Η επίθεση στον κατώτατο μισθό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοχές το 2015 να είναι χαμηλότερες ακόμα και από τα κατώτατα όρια των αρχών της δεκαετίας του 1990.



       Επιπρόσθετα η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στο 24%, η κατάσταση στην υγεία και την παιδεία που χρυσοπληρώνονται από όλους εμάς ως τα ακριβότερα ¨εμπορεύματα¨ , είναι παράγοντες που μειώνουν και άλλο τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, που περιορίζουν την όποια μικρή δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά απαίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων ετοιμάζει μεγαλύτερη επίθεση σε εμάς τους εργαζόμενους με νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση μαζικών απολύσεων, απαγόρευση απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε αυτές τις συνθήκες μπαίνει σε εμάς τους εργαζόμενους στον κλάδο, ως επείγον καθήκον η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση, η προετοιμασία για σκληρούς αγώνες με προμετωπίδα:

Διεκδικούμε δυναμικά τις σύγχρονες ανάγκες μας, κανένας να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας  υποχρεωτικά εκτελεστή από την εργοδοσία, με βασικά αιτήματα:
·        Κατώτερος μισθός 920 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους.
·        Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αντικατάσταση με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·        Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους,
ωράριο εργασίας 35ωρο-7ωρο-5θημερο με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
·        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

             Ο καθοριστικός παράγοντας που θα επιδράσει προς όφελος των εργαζομένων στην επίτευξη κατακτήσεων είναι το επίπεδο οργάνωσης μέσα στους χώρους δουλειάς, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, σε κάθε εργασιακό χώρο.
Να ξεπεράσουμε αυταπάτες ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας αν συμβιβαστούμε με τα συμφέροντα του εργοδότη.  Είναι εχθρική προς την εργατική τάξη η άποψη που ταυτίζει τις ανάγκες της με τους στόχους του κεφαλαίου για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάκαμψη κερδών. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο, όταν εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο.
Για την εργατική τάξη δεν υπάρχει καμία ελπίδα ακόμα και όταν έρθει η όποια ανάκαμψη κερδών, αν δεν οργανώσει τον αγώνα της.
Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν την όλο και μεγαλύτερη συσπείρωση και ένταξη των συναδέλφων στο κλαδικό τους σωματείο. Το κεφάλαιο και η μεγαλοεργοδοσία δεν είναι ανίκητοι, φαίνονται ανίκητοι γιατί εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε δοκιμάσει την τεράστια δύναμη μας.



                                                                   ΤΟ Δ.Σ.