18 Οκτ 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

   Συναδέλφισσες,-φοι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες των S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.
Παρακολουθούμε εδώ και αρκετούς μήνες τις εξελίξεις στον «Μαρινόπουλο» και τον αγώνα που δίνουν εκεί οι συνάδελφοί μας προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία. Μετά τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα και τα δικαιώματά τους, τις απολύσεις, το καλοκαίρι βίωσαν και την πολύμηνη απληρωσιά την οποία όμως την αντιμετώπισαν με επιτυχία μέσα από δυναμικούς αγώνες, απεργίες κατά την διάρκεια των οποίων συγκροτήθηκαν επιτροπές αγώνα σε οκτώ καταστήματα.  Σ’ αυτούς τους αγώνες ο μεγάλος απών ήταν και πάλι το επιχειρησιακό σωματείο του Μαρινόπουλου που για μία ακόμη φορά τάχθηκε με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και καλούσε τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία.

Τώρα η εργοδοσία του Μαρινόπουλου (λειτουργώντας για λογαριασμό του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ), ξεπερνώντας για μία ακόμα φορά τον εαυτό της, επέβαλε στους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι συμφωνούν «ανεπιφύλακτα» με το σχέδιο εξυγίανσης των δύο εταιρειών και στο οποίο δεν κατοχυρώνεται με κανένα τρόπο το μέλλον των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο δεν ενημερώθηκαν ποτέ για το περιεχόμενο του  εν λόγο σχεδίου ούτε και για το ποιο θα είναι το μέλλον τους μετά την εξαγορά. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους νέους εκβιασμούς και την εργοδοσία να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο αυτό κείμενο. Καταγγείλουμε την εργοδοσία του Σκλαβενίτη, γιατί κατά τη συνήθη πρακτική του βάζει τον προηγούμενο εργοδότη να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά, να κλείσει καταστήματα και να απολύσει μαζικά, δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους με την απόσπαση υπογράφων παράδοσης ανευ όρων των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις  θα έρθουν να προστεθούν στους χιλιάδες εργαζόμενους του Σκλαβενίτη που εργάζονται ήδη με ελαστικές σχέσεις εργασίας 5ωροι, 3ήμεροι, 8ώροι, 4μηνες- 6μηνες συμβάσεις.

 Στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ τα σπαστά ωράρια, η υπέρβαση 8ώρου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπαίνουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, η εντατικοποίηση σπάει κόκκαλα, οι κυλιόμενες βάρδιες και ρεπό ισχύουν μόνο στο πρόγραμμα της επιθεώρησης, τα χρωστούμενα ρεπό και οι απλήρωτες υπερωρίες καθημερινώς αυξάνονται. Αυτός ο εργοδότης  δεν μπορεί ταυτόχρονα να παρουσιάζεται και ως σωτήρας και καλός ενώ η κερδοφορία του μέσα στην οικονομική κρίση σπάει  όλα τα κοντέρ. 

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αφορούν συναλλαγές και συμφωνίες για τα κέρδη μεταξύ εργοδοτών. Και  σ’ αυτήν την περίπτωση έχουμε μια συμφωνία που βοηθά στην εκπλήρωση των στόχων και των δύο. Ο ένας καταφέρνει να αποσυρθεί αναίμακτα από έναν κλάδο μεταφέροντας τα κεφάλαια του στη φαρμακοβιομηχανία και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Ο δε άλλος επεκτείνεται πανελλαδικά με στόχο τη μονοπώληση στα σουπερ μάρκετ. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ρευστές, ενδέχεται οι εξελίξεις να είναι και διαφορετικές. Αυτοί που μένουν και πάλι ακάλυπτοι είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που τόσα χρόνια εργάζονται σκληρά να για επιβιώσουν την ίδια ώρα που οι εργοδότες κολυμπάνε μέσα στα κέρδη.

Συναδέλφισσες, φοι, ανεξάρτητα από το όνομα στη μαρκίζα, ο κοινός μας αντίπαλος είναι η εργοδοσία που τρέφεται και μεγαλώνει από τον δικό μας μόχθο, η εκάστοτε κυβέρνηση που νομοθετεί για τα συμφέροντα της εργοδοσίας στο όνομα της οποίας σφαγιάζονται καθημερινά μισθοί, συντάξεις, δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση για αναπλήρωση των απωλειών μας. Με αυτό το στόχο συντασσόμαστε στο κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης,  κατάργηση των αντεργατικών νόμων, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλουν. Αντεπίθεση με οργάνωση στο κλαδικό μας σωματείο, με επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα παραμερίζοντας εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

     Εδώ θα είναι πολύτιμη η βοήθεια και η πείρα των συναδέλφων από τον Μαρινόπουλο. Από κοινού θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για την επιτυχία των αιτημάτων μας. Αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και που δεν μπορούμε να ζούμε πίσω από αυτές.

Ø  Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920ευρώ υποχρεωτικά εκτελεστέα για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου του εμπορίου.
Ø  Μετατροπή όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε 8ωρες   αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ø Αποκατάσταση μισθών και επιδομάτων όλων των συναδέλφων του Μαρινόπουλου. Όχι  σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στην ίδια επιχείρηση, στον κλάδο.
Ø Όχι στις απολύσεις!  Κανείς εργαζόμενος του Μαρινόπουλου να μην μείνει άνεργος. Άμεση πρόσληψη όλων των συναδέλφων που απέλυσε ο Μαρινόπουλος.