18 Ιουλ 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΗ 2017



Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, εργαζόμενες, εργαζόμενοι στο έμποροι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που σήμερα βγήκαν μπροστά και απέργησαν κόντρα στις απειλές, την εργοδοτική τρομοκρατία, σπάζοντας το κλίμα του φόβου που σπέρνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε έναν κλάδο που δεσπόζουν οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, η εντατικοποίηση, η απλήρωτη εργασία.

Απλώνουμε το χέρι στους συναδέλφους μας που σήμερα δεν έκαναν το βήμα αλλά στέκονται πλάι μας, προβληματίζονται, αγανακτούν, οργίζονται. Μέσα από τις δεκάδες περιοδείες και τις εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς στην Αθήνα  και σε άλλες πόλεις, φανερώθηκε το πελάγωμα των συναδέλφων, η άρνηση της ζωής που οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να μας επιβάλουν.

Από αυτό το βήμα, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της συναδέλφισσας μας από τον Καρυπιδη για τον άδικο χαμό της. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης Καρυπιδη που βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στην απλήρωτη εργασία και την ανεργία, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής νομοθεσίας. Που παραμένουν απλήρωτοι για παραπάνω από 1.5 χρόνο και έχουν να αντιμετωπίσουν θεούς και δαίμονες, τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, την κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη, την καταστολή, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την εξάντληση από την απληρωσιά.

Ο άδικος θάνατος της συναδέλφου μας, φανέρωσε την υποκρισία όλων όσων σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν τους εργαζόμενους στον Καρυπίδη και τις δυσκολίες τους, όσων εκπλήσσονται από το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που γενικεύεται τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και σε άλλους κλάδους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και  όλες οι προηγούμενες στο όνομα της μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, του " κοινού συμφέροντος  " όπως αναφέρει, συνεχίζει  να ρουφά το αίμα της εργατικής τάξης, ισοπεδώνει εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις. Να εμπλέκει την χώρα βαθύτερα στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Και δεν θα σταματήσει αν εμείς επιθετικά, μαζικά και συλλογικά δεν μπούμε στον αγώνα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Αν εμείς πιο αποφασιστικά δεν προτάξουμε τις δίκες μας σύγχρονες ανάγκες.

Το  πακέτο των  νέων μέτρων που ψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου   μπροστά στο   κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης,  εκτός όλων των άλλων που  " φορτώνει " στις πλάτες της εργατικής τάξης ,  δίνει  και τη χαριστική βολή στη Κυριακάτικη Αργία. Γενικεύεται  το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και  αφαιρεί  όποιους   περιορισμούς   υπήρχαν από  προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Υλοποιείται μια πάγια απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με το νέο νόμο  δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές εκτός της δεύτερης του Αυγούστου στο Δήμο Αθήνας, σε Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το Αεροδρόμιο της Αθήνας από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για νέες ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε τουριστικές ή μη περιοχές.

Ο συγκεκριμένος νομός ανοίγει το δρόμο για την ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακής αργίας. Από την επομένη μέρα, μεγάλες αλυσίδες σ/μ όπως ο Βασιλόπουλος, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, όμιλοι όπως intersport, inditex αλλά και άλλοι προχώρησαν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους. 

Συναγωνιστές συναγωνίστριες, 
Χτυπιέται  μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης που κατακτήθηκε με αγώνες και δεν την χαρίσουμε σε καμία πολυεθνική σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο. Είναι μέρα που μας ανήκει. Είναι μέρα ξεκούρασης, μέρα αναπλήρωσης της εργατικής  δύναμης, μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας, στην κοινωνική ζωή και δράση μας.

Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο άλλα  όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται. Ακόμα και σε κλάδους που επιβάλλεται η κυριακάτικη εργασία, αυτή αποζημιώνεται με  προσαύξηση πάνω στο ημερομίσθιο και με μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης, απόδειξη ότι η Κυριακή όπως έχει καθιερωθεί είναι μέρα ξεχωριστή σε σύγκριση με όλες τις άλλες. Είναι συνολικό χτύπημα στην εργατική-λαϊκή οικογένεια καθώς διαταράσσεται η οικογενειακή ζωή ακόμα κι αν υπάρχει ένας μονό εργαζόμενος στο εμπόριο.

Η Κυριακή  είναι μέρα Αργίας και έτσι θα παραμείνει .

Είναι υποχρέωση συνολικά της εργατικής τάξης να την διαφυλάξει, να παλέψει για την νομοθετική κατοχύρωση της.
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!

Είναι προκλητική η Κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας γίνεται για το "κοινό συμφέρον"! Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη μας  για  ξεκούραση , σταθερή δουλεία, σταθερό ωράριο εργασίας,  με τους μισθούς και τα δικαιώματα μας.

Δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη των χιλιάδων γυναικών του κλάδου που με αυτόν το νόμο τους στερείται το δικαίωμα της μοναδικής μέρας που μπορούσαν να  φροντίσουν τα παιδία τους, να τα πάνε μια βόλτα, η ίδιες να ξεκουραστούμε. Των χιλιάδων νέων που εργάζονται στο κλάδο και δεν μπορούν ούτε καν να σκεφτούν αυτές τις μέρες να πάνε για ένα μπάνιο!

Βασικό επιχείρημα  της Κυβέρνησης είναι ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, στα έσοδα κυρίως από τον τουρισμό. Πρόκειται για έσοδα που γεμίζουν τα σεντούκια των πλουσίων ενώ οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουμε µε άδεια τσέπη, χωρίς δικαιώματα και τις Κυριακές και οι αυτοαπασχολούμενοι µε άδεια ταμεία  βουλιάζουν στα χρέη από τη φορολογία και τις εισφορές.

Αυτή είναι η ανάπτυξη των μονοπωλίων και όχι των εργαζομένων, των μικρών εμπόρων. Αυτή η ανάπτυξη επιχειρείται πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων µας, µε συνεχή μνημόνια  και αντιλαϊκά μέτρα, µε το λαό στη γωνία να ματώνει για τα κέρδη των λίγων και ισχυρών.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες
Αυτές τις μέρες  Κυβέρνηση-εργοδοσία-ΕΕ παίρνουν την απάντηση τους σε όλα αυτά που μας λένε από τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους ,από τους εργαζόμενους στο επισιτισμό-τουρισμό, στο μέταλλο και σε άλλους κλάδους  με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα ακόμα πιο δυνατά όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες μια γροθιά απέναντι στο κοινό εχθρό. 

Η επίθεση που δεχόμαστε θα έχει και συνέχεια και θα είναι πιο βίαιη, πιο επικίνδυνη για την εργατική τάξη της χώρας μας και όχι μόνο. Ετοιμάζουν το επόμενο χτύπημα στα εργασιακά, στα προνομιακά επιδόματα που έχουν απομείνει, στη συνδικαλιστική δράση. Διαρκής κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολίτικης και των μέτρων μόνιμού χαρακτήρα.  

Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η γύρω περιοχή είναι καζάνι που βράζει, μυρίζει μπαρούτι  και η ελληνική Κυβέρνηση με τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις  διεκδικούν και έχουν ενεργό ρόλο στο ματοκύλισμα των λαών ,στο μοίρασμά της λείας. Όλα για τα κέρδη του κεφαλαίου ,των ιμπεριαλιστών, με μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους ,τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Φτάνει πια! Αρκετές θυσίες έχουμε υποστεί! Αρκετά ματώσαμε για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κερδοφορία τους.

Η δουλειά τις Κυριακές είναι για εμάς τους εργαζόμενους στο εμπόριο  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Εργαζόμαστε με τις πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις , με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο, με άθλιους μισθούς. Μας εκβιάζουν συνεχώς με απόλυση ,αξιοποιώντας το μπαμπούλα της ανεργίας, για να δεχτούμε να δουλεύουμε όσο-όπως και όποτε θέλει η εργοδοσία. Θέλουν να υπηρετούμε τους στόχους της επιχείρησης, να βλέπουμε τον συνάδελφο μας ως εχθρό, για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι ο πραγματικός αντίπαλος είναι η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου.

Το λέμε καθαρά  δεν πάει άλλο, δεν ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. Δεν θα επιτρέψουμε η Κυριακάτικη Αργία να μπει στο χρονοντούλαπο στης Ιστορίας.


Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, την οργάνωση μας και τη συλλογική μας δράση. Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που έχουν συμφέρον να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων στον κλάδο απέναντι  στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Που παρά τα εξαντλητικά ωράρια ,την δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα. Βουλιάζουν στα χρέη από τη φοροληστεία, τις τράπεζες και την ληστρική πολιτική των κυβερνήσεων. Ο μαρασμός και το λουκέτο  είναι η φυσική εξέλιξη για τους αυτοαπασχολούμενους μπροστά και στη κυριαρχία των μονοπωλίων. Δυναμώνουμε την κοινή πάλη απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς, στο τσάκισμα του ασφαλιστικού

Παλεύουμε από κοινού για ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, αίτημα που ούτε να το ακούσουν δε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΙΥΕ που έχει κοινό βηματισμό μαζί τους..

Για να έχει επιτυχία αυτός ο αγώνας είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι  να ξεμπερδεύουν με τις  δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, να διαχωρίσουν τη θέση τους από το κουρνιαχτό που σηκώνει ενάντια στη νομοθεσία για την κυριακάτικη αργία μερίδα των εργοδοτών, με την στηρίξη της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Η πλειοψηφία αυτή σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ ετοιμάζονται να καταθέσουν κοινή προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, επειδή πλήττει και ένα τμήμα των μεσαίων εμπόρων ,για τους οποίους θα γίνει πιο δύσκολος ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτόν τον αγώνα αναπτύσσουν μακριά και έξω από τα πραγματικά προβλήματα και της ανάγκες μας. Ο καημός τους είναι η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων και θίγονται όταν τους αποκαλούμε εργοδοτικούς. Προσπαθούν να εντάξουν στη γλωσσά μας και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, το άγχος για το τζίρο των μεγαλοκαταστηματων, που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες μας, με τους καημούς μας. Τέτοια προσπάθεια κάνει και η ΓΣΕΕ, βάζοντας από την πίσω πόρτα το δήθεν καταναλωτικό κίνημα. Καλλιεργούν και συντηρούν με μαεστρία τη λογική του μικρότερου κακού, την στοίχιση των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων πίσω από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Κουβέντα δεν βρήκε να πει το επιχειρησιακό σωματείο  του Βασιλόπουλου και του ΜΥ ΜΑΡΚΕΤ (πρώην Βερόπουλου) και άλλα σωματεία  στη δύναμη της ΟΙΥΕ για το ξεσάλωμα των συγκεκριμένων εργοδοτών όλες τις προηγούμενες Κυριακές σε περιοχές όπως Ν.Μάκρη, Ωροπός, στο Λαιμό Βουλιαγμένης, σε άλλες πόλεις της χώρας που γίνετε το έλα να δεις. Για τις συνθήκες εργασίας στο εμπόριο και για το συνεχές σφυροκόπημα που δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι, σφυρίζουν αδιάφορα!   

Συναγωνιστές συναγωνίστριες,
Σας καλούμε να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά καταστήματα. Με καθαρό μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια και στις κυβερνήσεις τους.

Να δυναμώσει η οργάνωση, η αντίσταση, να μπουν περισσότεροι  εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, όσων δικαιωμάτων και μισθών χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων πάνω στη βάση των σημερινών οξυμένων αναγκών μας.

Δεν είναι πολυτέλεια το 2017 με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, την άνοδο της παραγωγικότητας, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά, ανθρώπινο ωραριο, να  ξεκουραζόμαστε, να έχουμε δωρεάν υγεία, παιδεία, δικαίωμα στις διακοπές και όλα όσα η δουλειά της εργατικής τάξης δημιουργεί. Αυτά μας ανήκουν και πρέπει να παλέψουμε για την απόκτηση τους.

Συμπορευόμαστε με τους εργαζόμενους στο επισιτισμό – τουρισμό που αυτές δίνουν μάχη απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία του κλάδου  προετοιμάζοντας την απεργία τους στις 20 Ιουλίου. Στεκόμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου ,κάθε κλάδου που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις όπως το  μέταλλο, δίνοντας μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τα δουλεία με δικαιώματα.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο να κάνει το βήμα και να οργανωθεί στο κλαδικό του τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Να ενισχύσει τη δύναμη του απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Να ενισχύσει το κλαδικό του σωματείο που μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ αταλάντευτα παλεύει με ξεκάθαρη γραμμή απέναντι σε όλους όσους μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, φτηνό κρέας στις μηχανές τους.

Να κάνουν το βήμα περισσότερη συνάδελφοι παραμερίζοντας το φόβο ,την απογοήτευση και την ηττοπάθεια. Να αναμετρηθούμε με την μεγαλοεργοδοσία, να βάλουμε εμπόδια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, να δυναμώσει η πάλη για κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο,  όλων των νόμων που μας γονατίζουν.

Μόνο με αγώνα, οργάνωση και συλλογική δράση μπορούμε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Ε.Ε. κεφαλαίου και να εμποδίσουμε την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην τα αφήσουμε να «περπατήσουν» στην καθημερινότητα μας και στη ζωή.