7 Ιαν 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ – ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΓΑΛΕΡΑ

Η καλή χρονιά από την πρώτη μέρα φαίνεται! Δεν έφτανε στην εργοδοσία το γονάτισμα χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων όλη τη χρονιά και ιδιαίτερα μέσα στο εορταστικό ωράριο, κάποιοι εργοδότες  όπως ο  ιδιοκτήτης των PERFECTOYS  επέλεξαν να ανοίξουν τα καταστήματα τους και την 1η Ιανουαρίου, ημέρα αργίας! Κάποιοι άλλοι στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα κατ΄ έθιμον αργίας για το εμπόριο είτε άνοιξαν τα καταστήματα τους όπως η PRAKTIKER και τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό McArthur Glen ή κάλεσαν τους εργαζόμενους να κάνουν απογραφή από τα άγρια χαράματα μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα όπως οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ.

Ούτε συζήτηση για ξεκούραση! Συνάδελφοι δούλεψαν ασταμάτητα χωρίς ρεπό, χωρίς διαλλείματα, κάτω από έντονη πίεση και εντατικοποίηση που πολλές φόρες οδηγούσε σε εργατικό ατύχημα ή εξάντληση  και όποιος διεκδικούσε τα αυτονόητα  είτε απολυόταν όπως έγινε στο στα σ/μ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, είτε δεχόταν απειλές ότι θα χάσει τη δουλειά του, είτε έπαιρνε γραπτές ή προφορικές επιπλήξεις  για "πλημμελή άσκηση" καθηκόντων και "αντισυναδελφική συμπεριφορά " όπως στα JUMBO, στα MARKET IN. Άγραφος νόμος είναι πλέον για την εργοδοσία η μη τήρηση ρεπό και τα 10ωρα – 12ωρα μέσα στο εορταστικό  ή  σε περιόδους αυξημένης εμπορικής κίνησης.

Βροχή έπεσαν οι απολύσεις τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη. Η απόλυση ήταν το δώρο της εργοδοσίας σε δεκάδες συνάδελφους γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε εργαζόμενη ο κος Θανόπουλός  " κλείνεις χρόνο και αποκτάς δικαιώματα " .  Έφτασαν στο σημείο εργοδότες που υποχρεώθηκαν από την παρέμβαση του σωματείου να καταβάλλουν χρωστούμενους μισθούς, να τους  ζητήσουν πίσω από τους  εργαζομένους με την απειλή ότι όποιος δεν το κάνει θα απολυθεί! Αυτή είναι η κανονικότητα για τους εμποροϋπάλληλους, αυτή την ανάπτυξη βιώνουν.

Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια , έκανε παρεμβάσεις, απαίτησε οι συνάδελφοι να πάρουν τα ρεπό τους, να πληρωθούν υπερωρίες, να μην δουλέψουν 1η και 2η ημέρα του χρόνου και να κάνουν γιορτές με τις οικογένειες τους, να γίνουν έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς,  ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ.  Πραγματοποιεί  κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω απολύσεις και θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα ακόμα πιο δυνατά.

Ένα είναι σίγουρο, όλα τα παραπάνω δεν είναι μονόδρομος. Από εμάς εξαρτάται αν θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση ή θα συμβιβαστούμε στο συνεχές ξεζούμισμα. Να δυναμώσουμε κι άλλο το σωματείο μας, με την συμμετοχή μας σε αυτό. Να σπάσουμε το φόβο και την απογοήτευση και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες ενάντια στην νέα επίθεση στο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τον περιορισμό των κινητοποιήσεων, την εφαρμογή όλων όσων ήδη έχουν ψηφίσει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή.    

Στο χέρι μας είναι η χρονιά να είναι καλή!  Οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις διεκδικώντας όλα όσα έχουμε ανάγκη για να εργαζόμαστε και να ζούμε καλύτερα.

Το Δ.Σ.